Menukortenes historie

Arno Malinowski

Hjemme hos mine bedsteforældre, billedhuggeren Arno Malinowski og hans kone, blev middagsgæster altid mødt med et festligt og veldækket bord.

Der var tænkt over detaljerne og min bedstefars smukke sølvkorpus i form af skåle, bestik, flødekande og cigaretbæger stod og strålede på bordet – og det på trods af, at der ikke altid var lige mange penge at købe mad for, de var jo kunstnere –

Og hvordan gør man så et måltid rigere og mere særligt? Min bedstemor var god til at lave mad og det var selvfølgelig det vigtigste. Men min bedstefar var, udover sit faglige virke, en humoristisk og meget kreativ mand.

Menukort var løsningen! Enkle og smukt udførte kort, hvorpå man kunne skrive både menu og drikkevarer. Som kunne lyse op på et bord, oplyse gæsterne hvad de havde at vente – og skærpe appetitten.

Gæsterne kunne tage kortene med hjem, hænge de smukke tryk op derhjemme og på den måde bevare mindet om måltidet, aftenen og de tilstedeværende.

Og samtidig fik min bedstefar mulighed for at lege med papiret og dets muligheder. Udforske sin helt særlige stil, inspireret af japansk formsans, art deco og funktionalisme.

Disse kort er nu genoptrykt, baseret på Arno Malinowskis gamle linoleumsplader, og du står derfor med et stykke meget personligt og unikt dansk design fra midten af det forrige århundrede i hånden.

Nina Malinovski